На обличчі ― звіряча маска, на руках ― пухнасті рукавички у вигляді лапок, а позаду ― пишний штучний хвіст. Знайомтеся, це ― квадробери, представники нової субкультури, яка неймовірно популярна серед дітей і підлітків у всьому світі. 

Хто такі квадробери і звідки вони взялися

Квадробери — це люди, які наслідують зовнішній вигляд та поведінку тварин. Назва походить від японського виду спорту «квадробіки». Учасники квадробіки пересуваються на чотирьох кінцівках, як тварини. 

Засновником квадробіки є спринтер з Токіо Кенічі Іто, якого в дитинстві дражнили «мавпою» за нетипову зовнішність та манеру поведінки. Подорослішавши, Іто створив власну методику спортивної хореографії. Задля цього він протягом 9 років вивчав властивості опорно-рухового апарату мавп та пристосовував їх до людських здібностей. За свою нестандартну розробку Іто навіть потрапив до Книги рекордів Гіннеса. 

Квадробіку придумав Японець Кенічі Іто

Коли відео із занять квадробікою потрапили в Tik Tok, це спричинило справжній вибух популярності данного виду спорту. А згодом квадробіка перетворилася на окрему субкультуру. 

Фуррі, теріан чи квадробери

Квадроберів часто плутаються з представниками інших схожих течій — фуррі та теріан. Квадробери просто розважаються, тоді як теріани (або теріантропи) духовно відчувають себе звіром. Для теріанів неважливий зовнішній вигляд, вони фокусуються на внутрішніх «звірячих» відчуттях. 

Що стосується фуррі, то вони наслідують улюблених персонажів. Фуррі не просто одягають маски тварин, а створюють цілісний косплей-образ. 

Квадробери не ідентифікують себе з тваринами, як кажуть самі представники субкультури. Це скоріше розвага, спорт чи хореографія. Подібне перевтілення допомагає їм зняти напругу та впоратися зі стресом. 

Реакція суспільства

Ставлення українців щодо квадробікки розділилася: одні вважа.ть це абсолютно нормальним, а інші засуджують та навіть називають психічним розладом. Коментатори reddit_ukr висловили свою думку щодо квадроберів:

«Нещодавно залипала на те як вони чудово стрибають, це виглядає дійсно неймовірно, враховуючи що я так ніколи би не змогла. Тому все абсолютно ок якщо не порушуються кордони оточуючих, а це скоріше виключення ніж правило. А люди зазвичай хейтять те, що виглядає для них незвично, тож це лише їхній обмежений світогляд», — пише Anestasy21.

«Поки людина не порушує чужі кордони і не заважає оточуючим, і робить те від чого отримує задоволення то нехай займається чим завгодно і називає це хоч професійним спортом хоч польотом у відкритий космос», — коментує zungzvang.

Але хейтерів в коментарях традиційно виявилося більше:

«Загуглив це слово. Ну, що сказати. Якась повна хрінь».

«Все більше до безглуздих і відверто дивних речей суспільство починає ставитись занадто толерантно. Типу сильно проти цього я нічого не маю, але дітям треба пояснювати як себе правильно поводити і правильно їх ростити. А не щоб вони носились як тварини і поводили себе так, та ще й з піною у рота люди доводять що це спорт. Страшно уявити що буде далі, тим паче що кожного року з’являється подобна історія».

Ну і, звісно, українці не змогли утриматися від жартів — в соціальних мережах активно поширюються меми про квадроберів:

За словами психологів, немає нічого страшного, якщо ваша дитина хоче бути квадробером. Більше того, перевтілення в тварину розвиває креативність та творче мислення. До того ж подібні розваги пов’язані із фізичним навантаженням, що позитивно впливає на здоров’я. Однак психологи рекомендують не дозволяти дитині носити подібний образ постійно. Це повинно бути періодичне хобі. До того ж варто пильнувати, чи не вдається квадробер до крайнощів (наприклад, починає їсти корм для тварин чи кусати перехожих). Лише при наявності розумних обмежень захоплення новою течією піде на користь. 

Share.
Leave A Reply