30 вересня зареєстрована постанова Верховної Ради України №12082 «Про перейменування міста Павлоград Павлоградського району Дніпропетровської області на місто Матвіїв та Павлоградського району Дніпропетровської області на Матвіївський район».

«19 березня 2024 року до Комітету надійшов лист Українського інституту національної пам’яті із рекомендацією перейменувати місто Павлоград Павлоградського району Дніпропетровської області на місто Матвіїв (похідна від історичної назви Матвіївська слобода/Матвіївка)», ― йдеться у пояснювальній записці.

Інститут відзначив, що територія, на якій наприкінці XVIII ст. з’явилося місто Павлоград, упродовж 1734-1775 років входила до складу Самарської паланки Нової Січі. У 1770 році неподалік козацького перевозу через р. Вовча запорозький військовий старшина Матвій Хижняк заснував зимівник, який дав початок Матвіївським хуторам і слободі Матвіївка. Після утворення 1775 року Азовської губернії слобода увійшла до її складу і невдовзі була передана у військове відомство – тут розмістили штаб-квартиру Луганського пікінерського полку, а слобода була перейменована у Луганську (Луганське). Після зруйнування Запорозької Січі сюди переселилася значна частина запорожців із Кальміуської паланки. У 1779 році між річками Гніздка, Вовча і Кочерга (притоки Самари) було закладено будівництво укріплення (окопу), який назвали Павлоградом. У 1784 році слобода Луганська була перейменована у Павлоград.

Також Інститут вказав, що на походження назви міста Павлоград від імені Павла Петровича, майбутнього російського імператора Павла І, вказано у підготовленій головним зберігачем Павлоградського історико-краєзнавчого музею Л. Г. Губарєвою довідці «Історія Павлограда в цифрах і фактах», яка була опублікована на офіційному сайті Павлоградської міської ради:

«У 1770 тут оселився відставний запорожець, військовий старшина Матвій Хижняк. Його зимівник за розпорядженням Азовського губернатора став державною військовою слободою Матвіївкою, а незабаром Матвіївка була перейменована в слободу Луганську. У 1784 році вона отримала статус повітового міста і назву – Павлоград – на честь наслідника престолу Павла І».

Зараз ця постанова опрацьовується профільним комітетом Верховної ради ― з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Share.
Leave A Reply