Спогади про минуле та історичну пам’ять можна втілити в багатьох речах: на сторінках підручників історії, старих світлинах або ж у скульптурах. І саме архітектурне відтворення минувшини є найбільш довговічним, адже вирізаний камінь живе не лише довше паперу, а й довше своїх творців.

Гуляючи вулицями міста, павлоградці також бачать фрагменти історії, увічнені в камені. Одні назавжди застиглі постаті відіграють важливе значення в історії Павлограду, інші несуть лише розважальну місію та встановлені, щоб викликати посмішку на обличчі містян та стати окрасою фото в соціальних мережах.

Матвій Хижняк

Розташування: вулиця Центральна, 84, біля Центральної міської бібліотеки.

Автор: Чирков Сергій Анатолійович

Історія: Запорізький старшина Матвій Хижняк є першим засновником міста, тому дивно, що пам’ятник такій важливій історичній постаті регіонального масштабу з’явився в Павлограді лише в 2004 році.

В 1770 році запоріжці Самарської та Кальміуської паланок під керівництвом Хижняка утворили на місці сучасного Павлограда великий зимівник. Це було вдале розташування, адже з усіх боків поселення, що отримало назву Матвіївське, захищали річки — Вовча, Кочерга та Гніздка. В 1779 році навколо зимівника з’явився великий рів, що відрізав територію від незахищеної сторони. Саме з цієї відокремленої козаками ділянки з роками виріс стотисячник Павлоград.

Космонавт

Розташування: парк Першого травня

Автор: невідомий

Історія: Із самого початку свого існування і до сьогоднішнього дня Першотравневий парк є популярним місцем для прогулянок. Головна визначна риса парку — це його природа, але пейзажі — далеко не все, що можуть побачити тут відвідувачі. В центрі парку встановлено пам’ятник Героям космосу — статний молодий космонавт та жінка, що подає йому шолом. Друга фігура символізує матір, дружину, доньку кохану — жінку, що проводжає свого героя в міжгалактичну подорож.

Пам’ятник Герою космосу встановили ще в 70-ті роки та відкриття приурочили до чергового Дня космонавтики.

Поручик Ржевський

Розташування: селище 18 вересня, прохідна науково-виробничого об’єднання «Павлоградський хімічний завод»

Автор: Жбанов Володимир Іванович

Історія: Цей пам’ятник з’явився завдяки міській легенді, що поручик Ржевський служив у Павлоградському гусарському полку. Історичних підтверджень цьому фактові немає, а легенда, скоріше за все, пішла від однієї маленької фрази з фільму «Гусарська балада». Героїня кінострічки почула від поручика Ржевського слова «Мундир на вас, я бачу, павлоградський…». 2-й лейб-гусарский полк імператора Олександра II й справді стояв в Екатеринославській губернії, але чи був там поручик на прізвище Ржевський, що відрізнявся веселим та задерикуватим норовом, достеменно невідомо.

Цікаво, що Ржевський прославився зовсім не як герой радянського фільму, а як персонаж непристойних анекдотів. Саме тому відкриття пам’ятнику відбулося в знаковий день – 1 квітня 2006 року.

Біля головного адміністративного корпусу Павлоградського хімічного заводу можна побачити ковану залізу лаву, на спинці якої сидить фольклорний поручик. Правицею він хвацько підручує вуса. До речі, містяни вірять, що вус Ржевського виконує бажання — достатньо лише його трішки потерти та подумки проказати свою заповітну мрію. 

Микола Іванович Пирогов.

Розташування: вулиця Шевченка, 63.

Автор: невідомий

Історія: В сквері біля Павлоградської міської лікарні №1 стоїть білий, наче стерильний, пам’ятник відомому хірургу Миколі Івановичу Пирогову. Вклад Пирогова в розвиток медицини є настільки вагомим, що бажання встановити біля лікарні пам’ятник саме цій видатній особі зовсім не викликає подиву.

Засновник атласу топографічної анатомії людини, військово-польової хірургії, який до того ж започаткував використання анестезії при оперативних втручаннях, з 1855 року жив та працював на території сучасної України.

Після відкриття пам’ятнику, в 2013 році було оновлено сквер, в якому «проживає» Микола Іванович. Компанія ДТЕК провела конкурс «Місто своїми руками», переможці якого вирішили привести до ладу саму цю ділянку міста: обрізати дерева, покласти бруківку, провести вуличне освітлення. Якщо раніше Пирогова було ледь помітно поміж кущів, то сьогодні неможливо пройти повз його величної постаті, що одразу впадає в око усім відвідувачам лікарні.

Тарас Григорович Шевченко

Розташування: сквер Шевченка, біля Соборної площі

Автор: Василь Іванович Мірошниченко

Історія: Обговорення питання встановлення пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченко тривало в міській раді протягом трьох років. Бюст великому Кобзарю було встановлено в сквері Шевченка 23 серпня 2014 року, з нагоди 200-річчя поета.

Share.
Leave A Reply