У невеличкому місті Тернівка, що на Дніпропетровщині, правоохоронці затримали міського голову і начальника комунального підприємства. Слідчі підозрюють, що чиновники налагодили схему, як “відмивати кошти” на ремонтах доріг. І це вже під час повномасштабного вторгнення… Як працювала схема, скільки коштів могли отримати підозрювані та які збитки нанесли громаді ― читайте у нашому розслідуванні.

ДО СЛУЖБОВЦІВ ПРИЙШЛИ З ОБШУКАМИ 

На початку квітня 2024 року шахтарське місто Тернівка на Дніпропетровщині сколихнув скандал. Спочатку поповзли чутки про обшуки, а потім стало відомо ― затримали міського голову Віталія Тарелкіна і начальника КП «Тернівське житлово-комунальне підприємство» Олександра Кривозуба. Крім цього, прокуратура повідомила про підозру трьом співучасникам справи. Фігурантам інкримінують заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем в особливо великих розмірах та службове підроблення у складі організованої групи.

За даними слідства, міський голова разом з директором комунального підприємства налагодили схему заволодіння бюджетними коштами. До неї вони залучили керівника, бухгалтера та інженера підконтрольних їм підприємств. З ними уклали договори щодо проведення поточних ремонтів доріг. У документи “ділки” внесли неправдиві дані про вартість і якість будматеріалів, також вони зазначили кількість техніки, яка фактично не використовувалася під час ремонту. 

Далі акти виконаних робіт передали до казначейської служби, і на рахунок ТОВ «зайшли» бюджетні кошти. Прокуратура вважає, що державі ці дії завдали збитків на більш як 2 млн грн.

На початку квітня правоохоронці провели 35 обшуків, вилучили у фігурантів справи мобільні телефони, комп’ютерну техніку, документацію, елітні автомобілі, печатки, чорнові записи, готівку у різній валюті.   

«Наразі міському голові та двом спільникам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, стосовно інших учасників розгляд триває», ― зазначили на сайті Дніпропетровської обласної прокуратури.

“ТЕМНІ” СТОРІНКИ МИНУЛОГО

Хоча раніше Віталій Тарелкін та Олександр Кривозуб не світилися у корупційних скандалах, проаналізувавши судовий реєстр, ми дізналися, що у них уже були неоднозначні історії, пов’язані із порушенням закону. 

Так, у 2017 році щодо Віталія Тарелкіна була справа про купівлю авто Mercedes-Benz GL 350 CDI 4 МАТІК за 1 млн 250 тис. грн, про яку він не повідомив Національне агентство з питань запобігання корупції про суттєві зміни в майновому стані. Але провадження закрили у зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення. У соцмережах або ЗМІ щодо цієї справи була тиша… 

Іншого героя нашого матеріалу ― директора КП «ТЖКП» Олександра Кривозуба ―  у 2022 році прокуратура звинуватила у конфлікті інтересів, коли він укладав угоди з ТОВ «БК БУДКОМ», ТОВ «БУД ПРОМ ІНВЕСТ», ТОВ «БУД-БЕЗПЕКА», в яких раніше працював директором. Олександру Кривозубу присудили штраф 5100 грн за ч. 1 ст. 172-7 КУпАП (неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів).

Міський голова Віталій Тарелкін представив нового керівника комунального підприємства «ТЖКП». 2021 рік. Фото ternivka-rada.dp.gov.ua

НА ЧОМУ ВДАЛОСЯ «ЗАРОБИТИ»?

На початку травня минулого року Олександр Кривозуб і Віталій Тарелкін вирішили присвоїти бюджетні гроші, виділеними поточний ремонт доріг в Тернівці ― розповідається в ухвалі Красногвардійського Районного Суду м. Дніпро. Схема полягала у проведенні 18 закупівель щодо поточних ремонтів доріг у Тернівці. Переможцем визначили підконтрольну фігурантам фірму, у договорах вказали завищені ціни на будівельні матеріали, склали неправдиві акти виконаних робіт. На такій схемі могли вкрасти до 10% від вартості робіт, вважає прокуратура.

Із судових документів відомо, що за міським головою в його службовому кабінеті вівся аудіо і відео-контроль. Ці записи прокуратура надала суду. 

До схеми залучили кафілійовану особу ТОВ«Ком+Транс», головного бухгалтера ТОВ «Ком+Транс», директора та засновника ПП «Фенікс». За даними аналітичної системи Youcontrol,  ТОВ «Ком+Транс» зареєстровано в м. Дніпро в 2015 році. Цікаво, що про неї вже є згадка в медіа ― ця фірма фігурувала в розслідуванні про тендер на капітальний ремонт водопостачання по пр. Шахтобудівників у Павлограді, але програла іншій фірмі ― «Гемма».

Як йдеться в ухвалі суду, з травня 2023 року до січня 2024 року у Тернівці «прокрутили» таку схему: виділили кошти з бюджету на рахунки КП «ТЖКП» для проведення поточних ремонтів доріг; провели 18 закупівель на суму 15 млн грн, а переможцем визнали ТОВ «Ком+Транс». Про це було відомо завчасно, пропозиції інших учасників тендеру мали відхиляти.

Головний бухгалтер та кошторисник ТОВ «Ком+Транс», знаючи, що директор цього підприємства знаходиться за межами України, склала тендерні пропозиції та підписала їх від імені директора, у тому числі акти візуального огляду доріг. У кошторисах вказали завищені ціни на щебінь і щебенево-піщану суміш.

Ремонтувалися різні дороги по місту ― як внутрішньодворові, так і, наприклад, ремонт асфальту на мосту через р. Тернівка, проїзду цвинтарем.

Ремонтувалися дороги, якими щодня користуються сотні містян

Підрядники знайшли кілька способів як зекономити на роботі. Підстилаючий  шар щебеня укладали товщиною 5-10 см замість 15 см, як вказано в договорах. Укріплення узбіччя доріг піщано-гравійною сумішшю не робили, хоча мали. Використовувати один дорожній каток масою 3 тони замість двох дорожніх катків масою 8 та 13 тонн, не використовували автогудронатор місткістю 3500 л, та використовувати дешевші будівельні матеріали, ніж це вказано в договорах. 

ЩО У ТЕНДЕРАХ?

Уважно проаналізувавши тендери, ми знайшли цифрові сліди того, як могли відхиляти конкурентів фірми, через яку “виводили” кошти міський голова і директор КП. Ми перевірили один з тендерів ― Поточний ремонт дороги по провулку Харківському. Там вже відома нам фірма ТОВ «Ком+Транс» конкурувала з фірмою “ДОНБАС-ПРОМАГРОСЕРВІС», яка навіть запропонувала на 51 тис. грн меншу ціну, проте її пропозицію відхилили, мотивувавши це недоліками в поданих документах. Зазначимо, що дане товариство ТОВ «Ком+Транс» продовжує і зараз виходити на тендери і отримувати підряди. Так, у 2024 році вони виграли тендери на ремонт доріг у смт Черкаське, Новомосковського району. У 2023 році працювали у Першотравенську (ремонт на вул. Леоніда Каденюка та вул. Незалежності вартістю 11,6 млн грн).

ДОРОГИ ЗРОБИЛИ, АЛЕ ХОТІЛОСЯ Б КРАЩЕ…

Чи задоволені ремонтами тернівчани, і що вони думають про арешт міського голови ― ми запитали у них самих. Як прокоментував заступник міського голови Вадим Добровольський, з яким кореспонденту вдалося поспілкуватися на благодійному заході на підтримку ЗСУ, про махінації міського голови і директора ТЖКП він не був в курсі, оскільки не мав стосунку до документації і проведення тендерів. З журналістом він спілкувався охоче, проте говорити під запис на диктофон відмовився.

«Якщо всі обставини будуть доведені в суді, то винних зобов’яжуть компенсувати збитки, які вони заподіяли місту», ― сказав Вадим Добровольський.

Відремонтована на внутрішньодворова дорога, попереду на фото ― магазин побутової техніки

Також вдалося поспілкуватися з кілька місцевими мешканцями. Так, шахтар на пенсії Юрій каже, що ремонт у їхньому дворі між вул. Грушевського і Сковороди (раніше ― Пушкіна і Лермонтова) проводили в минулому році. В принципі, новий асфальт краще за ями, що тут були, але є і зауваження.

«В кінці будинку асфальт поклали, проте після дощу там увесь час збирається вода і стоїть калюжа… Треба ж було робити якісно. Я був закордоном і я бачив, як там роблять дороги. Нам до цього дуже далеко», ― каже Юрій.

Відремонтована дорога на вул. Перемоги, яка веде до ротонди, поруч ― цей житловий будинок на майже 100 квартир і дитячий садок

Цікаво, що майже ніхто з місцевих достеменно не знає, чому ж затримали очільника міста. Деякі взагалі і не знають про це, адже у невеличкому місті мало ЗМІ, а по національним каналам ця інформація не проходила:

«Я навіть не чула про те, що мера затримали, ― каже пані Лідія, пенсіонерка. ― Добре, що ремонт зробили, ям поки що немає».

У її будинку на вул. Перемоги живе військовий, він каже так:

«Стало краще, ніж було… Проте, за той бюджет, що у нас є в Тернівці, я очікував більше ремонтів. Я працював у Європі і бачив, які там якісні дороги, які вантажівки вони витримують. А в Україні гроші вкладають в дорогу такі, але дороги витримують рік-два».

НОВІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Доки йшла робота над цим матеріалом, з’явилися новини про міського голову Тернівки. 7 травня суд суттєво знизив заставу для міського голови ― з 15 млн грн до 900 тис. грн. Проте вже наступного дня опублікована ухвала з новим клопотанням прокуратури, фігурантів підозрюють у ще одному злочині: міський голова разом з директором КП “Тернівське ЖКП” та іншими, невстановленими слідством людьми, займалися виводом готівки через підконтрольну фізичну особу-підприємця. З травня 2022 року по березень 2024 року з бюджету виділялися кошти на придбання товарів у фізичної особи-підприємця, але насправді товари не купувалися, а гроші присвоювалися. Таким чином, за версією слідства, вдалося “вивести” з рахунків комунального підприємства 1 млн грн готівкою. Тож, враховуючи все це, а також побоювання, що міський голова, якщо буде на волі, може впливати на свідків та підлеглих, розмір застави для міського голови все-таки збільшили з 900 тис. до 5,1 млн грн.

Віталій Тарелкін виходить на судові засідання по відеозв’язку із СІЗО. Фото сайту “Бегемот”

Пам’ятник шахтарській праці на в’їзді до Тернівки

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ

На сесії Тернівської міської ради на початку червня депутати планували висловити недовіру очільнику міста Віталію Тарелкіну та відправити його у відставку. Проєкт такого рішення опублікували 23 травня на офіційному сайті Тернівської міської ради. Проте, це питання було знято з порядку денного, оскільки для ухвалення рішення мало бути 17 голосів, на сесію прийшли лише 15 депутатів.

Чи відправлять міського голову у відставку ― покаже час. Також невідомо, чи буде він і надалі у СІЗО, адже сторона захисту виступає за заміну запобіжного захисту на домашній арешт. Судові засідання по кримінальній справі тривають. У громадськості є великий запит на те, щоб справа була розслідувана, провина винних покарана, а збитки місту ― відшкодовані. 

Матеріал підготовлено в межах проєкту «Підтримка антикорупційної діяльності регіональних журналістів в умовах післявоєнної відбудови України», що реалізує ГО “Асоціація Відкритих Даних” за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Share.

1 коментар

  1. А чого не написали за приватний сектор, зоктема БАМ, де на 4 вулицях поклали асфальт по 100 метрів, а не на всій вулиці?

Leave A Reply