Енергетики ДТЕК Дніпровські електромережі другий рік поспіль допомагають вченим окільцьовувати пташенят білого лелеки. Це вдається у співпраці із Західноукраїнським орнітологічним товариством в рамках міжнародного проєкту польського товариства орнітологів Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego.

Кільцювання птахів ― продовження власного еколого-просвітницького проєкту компанії #Лелеченьки. 

За три дні, 17-20 червня, орнітологи за допомоги енергетиків окільцювали 74 лелеченят у 23 гніздах у Царичанській громаді Дніпропетровської області.

Кільцювання ― метод дослідження диких птахів за допомогою прикріплення до кінцівок невеликої мітки. Для того, щоб орнітологи могли окільцювати пташенят, енергетики ДТЕК Дніпровські електромережі знеструмлюють мережі та підіймаються до гнізд.

«Ми фіксуємо розміри та інші параметри пташеняти. І закріплюємо на кінцівки 2 кільця ― одне металеве, інше кольорове пластикове ― воно дозволяє вченим отримати дані про місце кільцювання, зимівлю та маршрути міграції птаха без взаємодії з ним. Так вчені зможуть дізнатись, який відсоток птахів повертається після міграції. Це надзвичайно важливо зараз, оскільки через війну в орнітологів немає змоги проводити облік популяції лелек», ― розповідає орнітолог Олександр Гайдаш.

Дані від перших окільцьованих лелек вчені зможуть зібрати через 3-4 роки, коли птахи повинні повернутися з Африки назад до України.

Share.
Leave A Reply